Head of the section: Dr.. Rob Wolthuis

ONCOGENETICA

Geavanceerde Genomische Technieken Benutten om Oncologische Zorg te Verbeteren

Ons onderzoek is gericht op het functioneel karakteriseren van genen die betrokken zijn bij erfelijke tumoren en op het bestuderen van hun rol in niet-erfelijke biologische mechanismen van kanker. Onderzoeksresultaten worden waar mogelijk vertaald naar toekomstige klinische toepassingen. Naast bijdragen aan DNA-diagnostiek, streven we er ook naar om de gepersonaliseerde behandeling van kanker en de vroege opsporing van kanker te bevorderen, met name via niet-invasieve benaderingen zoals ‘liquid biopsies’.
We ontrafelen moleculaire netwerken van de pediatrische kanker retinoblastoom, erfelijke nierkanker en cohesinopathieën. Onlangs is een nieuwe onderzoekslijn gestart die gericht is op het begrijpen van de manier waarop kankercellen meiose-geassocieerde DNA-herstelroutes kunnen gebruiken.

“De sectie Oncogenetica onderzoekt genen en genetische netwerken die bijdragen aan erfelijke en sporadische kankers.” – Dr. Rob Wolthuis

CRISPR gen-editing

Om deze doelen te bereiken voeren we studies uit op fundamenteel-mechanistisch, translationeel en diagnostisch niveau, waarbij we gebruik maken van geavanceerde genomics-technologieën, waaronder RNA- en DNA-sequencing, live cell fluorescentiemicroscopie en CRISPR-technologie. Met CRISPR ontwikkelen we humane celmodellen voor genoombrede functionele studies. Om de mogelijkheden van de nieuwe CRISPR-techniek maximaal te benutten, is een nieuw initiatief opgericht met steun van Cancer Center Amsterdam en Amsterdam UMC: het CRISPR Expertise Center .

Lees meer op onze website.

nl_NL_formalDutch