Bergman
Sectiehoofd: Prof. dr. Arthur Bergen

OPHTHALMOGENETICA

Preklinisch Onderzoek om Nieuwe Behandelingen te Ontwikkelen voor Erfelijke Oogziekten

De sectie Ophthalmogenetica richt zich voornamelijk op innovatief preklinisch onderzoek om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. In samenwerking met de afdeling Oogheelkunde van Amsterdam UMC voeren we DNA-diagnostiek uit voor de patiëntenzorg en leiden we de volgende generatie clinici en wetenschappers op.

Erfelijke oogziekten

De meeste erfelijke oogziekten worden gekenmerkt door een progressieve verslechtering van het gezichtsvermogen, eindigend in blindheid, en zijn niet te genezen. Er zijn medicijnen of kleine chirurgische ingrepen beschikbaar die het proces kunnen vertragen. Er is echter grote behoefte aan nieuwe behandelingen en medicijnen die het gezichtsvermogen – en daarmee de kwaliteit van leven – van patiënten verbeteren.

“Onze focus is om de complexe genetica van erfelijke oogaandoeningen op te helderen en rationele, genomics-gedreven diagnostiek en therapieën te ontwikkelen.” – Prof. dr. Arthur Bergen

In ons laboratorium hebben we een state-of-the-art onderzoekslijn geïnitieerd volgens het principe 'van gen naar patiënt en terug'. Met behulp van een huidbiopsie of een bloedmonster van een patiënt leiden we stamcellen af, die we vervolgens kweken en onderzoeken om ons begrip van genetische oogziekten te vergroten. We passen deze stamcellen ook toe om de verschillende celtypen van het netvlies te creëren. Door deze celtypen te combineren, komen 2D- en 3D-culturen tot stand. Een krachtige nieuwe ontwikkeling is dat we deze 'samengestelde culturen' nu kunnen creëren met een state-of-the-art 3D cellulaire bioprinter.


Op deze manier verzamelen we alle benodigde kennis en expertise die uiteindelijk bijdraagt aan (en al heeft geleid tot) experimentele stamceltherapie, gentherapie en klinische trials voor verschillende genetische oogziekten.

Lees meer op onze website.

nl_NL_formalDutch