"Zeker Weten?!"

Genetische Screening Rond Zwangerschap en Geboorte

SECTIE: COMMUNITY GENETICS

Dr. Lidewij Henneman is benoemd tot hoogleraar ‘Patiëntenperspectief bij genetische testen rond zwangerschap en geboorte’ bij de afdeling Humane Genetica, Amsterdam UMC. Op 14 oktober 2021 vond de oratie met de titel “Zeker weten?! Genetische screening rond zwangerschap en geboorte,” door prof. dr. Henneman plaats in de Aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het onderzoek van professor Henneman richt zich op hoe de toepassingen van nieuwe genetische technologieën voor, tijdens en na de zwangerschap van invloed zijn op individuen, gezinnen en de bredere samenleving.

Human Genetics Magazine_3
Nieuwe genetische technologieën worden in een snel tempo ontwikkeld. Hoewel dit de deur opent naar nieuwe kansen, roept het ook ethische vragen op. Hoeveel informatie is te veel? Wat vinden mensen met een kinderwens of aanstaande ouders belangrijk als het gaat om preconceptie en prenatale screening? Professor Henneman en haar team onderzoeken deze vragen en doen meer om een verantwoorde implementatie van nieuwe genetische reproductieve toepassingen af te stemmen op de behoeften van de samenleving.
“Met onze onderzoekers willen de redenen van mensen in kaart brengen om al dan niet deel te nemen aan screening en de mate vaststellen waarin zwangere vrouwen een weloverwogen keuze maken." - Prof. dr. Henneman

Gebruikmakend van zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethodes, bestuderen prof. dr. Henneman en haar onderzoekers:

 

  • Preconceptionele dragerschapsscreening voor recessieve aandoeningen
  • Prenatale screening met behulp van de niet-invasieve prenatale test (NIPT) (TRIDENT-onderzoeken)
  • De uitbreiding van bloedspotscreening bij pasgeborenen (PANDA-studie)
  • Het gebruik van Next Generation DNA-Sequencing (NGS) voor prenatale en postnatale diagnose van kinderen met een aangeboren aandoening
Om weloverwogen beleidsagenda's vast te stellen en de hiaten in de patiëntenzorg en -ondersteuning op te vullen, wordt het onderzoek gedaan in nauwe samenwerking met de VSOP patiëntenkoepel voor zeldzame en genetische aandoeningen, relevante zorgprofessionals, belangrijke (inter)nationale organisaties en andere belanghebbenden in het veld.

Ter gelegenheid van de benoeming van prof. dr. Henneman werd onder voorzitterschap van prof. dr. Hans Meij een symposium "Screening rond zwangerschap en geboorte" gehouden. Vooraanstaande sprekers behandelden verschillende aspecten van preconceptie, prenatale en perinatale genetische testen; Elsbeth van Vliet-Lachotzki (VSOP), prof. dr. Mireille Bekker, prof. dr. Clara van Karnebeek en prof. dr. Jacqueline Broerse.

De oratie van prof. dr. Henneman is hier_te lezen, of raadpleeg haar volledige onderzoeksprofiel voor meer informatie.

Human Genetics Magazine_2
nl_NL_formalDutch